Zaslužite si razvajanje telesa in duha

Samo človek, ki je zdrav, lahko dobro deluje in celostno gleda v svet. Zgolj nekdo, ki skrbi za um in za telo v enaki meri, bo zmogel obvladati izzive modernega načina življenja. Meditacija, skrb za zdravo prehrano, pa tudi čas, namenjen sprostitvi, so v hitrem ritmu postali več kot luksuz. Vsi, ki se zavedamo, da živimo samo enkrat, si moramo prizadevati, da živimo vse bolj kakovostno. To lahko storimo z izobraževanji, potovanji, pa tudi sprostitvijo. V prostem času in redno si privoščimo nekaj zase, za družino, druženje s prijatelji. Večerja ob svečah s partnerjem, izlet z otroki, pokušina vina. To so trenutki, ki nam pričarajo nasmeh na obraz, so spomini, ki ostanejo za vedno. Enako kot za druge pa moramo poskrbeti tudi zase. Lahko obiščemo kak lepotni salon in se prepustimo veščim rokam maserjev ali prstom kozmetičark. Nega telesa pa je ne le estetskega, temveč tudi zdravstvenega pomena, saj prenekateremu pomaga do boljše kože, rešenih težav z bolečinami v mišicah ali do blaženja bolečin v sklepih.

 

V zdraviliščih ali kozmetičnih salonih se čas ustavi samo za nas

Kdo si ne želi, da bi lahko preživel nekaj uric ob najljubši knjigi, morda mirnem pogovoru s prijateljem ali se brez pogledovanja na uro dodobra prepotil v kakšni savni? To ne sme biti zgolj oddaljen sen, saj je danes dokazano, da nam tudi sprostitev v zdraviliščih ali kozmetičnih salonih pomaga do boljšega počutja in lažjega obvladovanja stresa. Lahko se prepustimo masažam ali negam obraza ali celotnega telesa, s katerimi telo očistimo, negujemo in pripravimo na nove napore. Tretmaji za telo so v bistvu balzam za celo telo in kožo naredijo žametno gladko in mehko. Namenjeni so temu, da koža po vsem telesu pridobi svojo naravno elastičnost, ki jo zaradi suhega zraka in drugih zunanjih vplivov ter stresa pogosto izgubi. Tako jo očistimo, odstranimo morebitne nečistoče in navlažimo, da ni več suha in luskasta. Tako obdelana koža je mehka, voljna in prožna.

 

Tudi plavanje koristi mišicam, koži in srčnemu obtoku

Ne glede na to, da je lahko kot športna dejavnost dokaj intenzivno, pa je plavanje obenem tudi blagodejna sprostitev. Voda vam masira in oblikuje mišice ter vam dobrodejno gladi zategla mesta, brez da bi sploh opazili, kako dobro vam dene. Plavati je dobro na ne prepoln želodec, zato pazimo tudi na pravilno in zdravo prehrano. Če vam je ljubši notranji bazen, boste gotovo uživali v nočnem plavanju in se navduševali nad osvetljenim podvodnim prostranstvom. Če raje obiskujete plavalni bazen, pa bo plavanje morda nekoliko daljše ne glede na intenzivnost. Vedno morate slediti svojim zmožnostim in počutju ter izbrati ritem, ki ga narekuje vaše telo. Sicer so prednosti plavanja poleg gibanja in nežne masaže tudi povezane s spodbujanjem boljšega krvnega obtoka in kondicijske zmogljivosti. Mnogi pa plavanje radi združijo tudi z obiskom savne ali masažo za še več učinka.

 

Plavanje v notranjem bazenuPlavalni bazen v Sensu

 

Masaža ali piling okrepi občutek sprostitve in učinek športne dejavnosti

Brez da bi pozabili na številne koristi športa, zlasti tako celotnega, kot je plavanje, pa naj opomnimo tudi na prednosti drugačnih vrst sproščanja. Zlasti masaža je lahko koristna ne le kot razvajanje ali prijetno opravilo, temveč večkrat z medicinskega vidika. Če se med športom ali ob vsakodnevnih nalogah preveč naprezate, vam pomaga do ponovne vzpostavitve ravnovesja. Tudi v primeru športnih ali delovnih poškodb je čudodelna pomoč, ki pomaga odpraviti bolečine in okrepiti mišice in dobro počutje. Kadar masaži dodamo eterično olje ali masko za obraz ali telo, pa še bolj okrepimo blagodejen učinek, ki ga ima narava na naše telo. V modernem času in urbanem načinu življenja prevečkrat pozabljamo na stik z naravo in prek masaže, športa ali naravne prehrane ga lahko okrepimo. Pri pilingu za telo gre za poliranje telesa ali čiščenje z morsko soljo. Piling se izvaja na masažni mizi, mešanica morske soli, olja in aromatov pa koži po vsem telesu daje svež in mehak občutek. Pilingu lahko sledi tudi obloga, ki blagodejnost še poudari in ublaži bolečine v mišicah in sklepih.

 

Zase poskrbite najprej, da boste lahko na voljo za druge

Včasih je veljala lažna skromnost in največ je bilo vredno, če so se ljudje razdajali za druge. To je tako v službenem kot domačem okolju pogosto vodilo v izgorelost in danes vemo, da ni dobro pretiravati. Zato moramo poskrbeti zase tako fizično kot psihično in sem spada poleg gibanja tudi redno sproščanje. Če se odpravite na plavanje, lahko dodate še nekaj minut v notranjem bazenu in se prepustite mehurčkom, da vas masirajo. Morda nimate časa za obisk plavalnega bazena, lahko pa žrtvujete nekaj minut za to, da ob mirni klavirski glasbi spijete skodelico zelenega čaja. Učinek je primerljiv, saj boste storili nekaj zase in se naužili nove, sveže energije za nadaljnje podvige. Z negovanjem telesa se lahko preprečujejo gube, zmanjša celulit in upočasnjujejo znaki staranja. Moč narave in uporaba naravnih sestavin v kopalnici in kuhinji dela čudeže in vsak si lahko tudi doma pričara magično atmosfero umirjenosti in sprostitve, tudi sredi mestnega vrveža, vsak dan posebej.