Z vami delimo nasvete kako odpraviti celulit

Celulit je posledica podkožne maščobe, ki začne potiskati skozi oslabljeno in neelastično vezivno tkivo v dermisu, kjer se nahajajo vezivna vlakna, ki imajo obliko nekakšnega satovja. Z rastjo maščobnih celic le-ta oslabijo, na površini kože pa se ustvari videz luknjičave oziroma pomarančne kože. Na oslabitev vezivnega tkiva vplivajo tudi dejavniki kot so staranje, hormonske spremembe, pomanjkanje gibanja, nezadostna prekrvavitev, slab mišični tonus ipd.

 

Kako odpraviti celulit

 

V največ primerih se pojavi na stegnih, zadnjici, stegnih, trebuhu in celo rokah, z njim pa se najpogosteje soočajo ženske, saj imajo v podkožju kolagenska vlakna razporejena drugače kot moški. Prvi znaki se lahko začnejo pojavljati že v puberteti, s starostjo, ko se zgornji dve plasti kože stanjšata, pa so maščobni žepki še vidnejši.

 

''Raziskave kažejo, da se s trdovratnim celulitom spopada kar 85 % žensk, starih nad 20 let.''

 

Celulit se na drastične shujševalne diete in telesne aktivnosti največkrat ne odziva. Čeprav prizadene predvsem tiste s povišano telesno težo, pa ga imajo tudi vitke ženske. Celulit na zadnjici in stegnih se poslabša s sedenjem, nepravilno prehrano in boleznimi povezanimi z zastajanjem tekočine.

Ko govorimo o celulitu, ne govorimo o bolezni, temveč estetski napaki, ki lahko v hujših oblikah pomeni tudi opozorilo, da limfni sistem in krvni obtok, zaradi neravnovesja hranil in tveganega načina življenja ne delujeta pravilno.

Vrste celulita

Kompaktni celulit, za katerega so značilne trde in čvrste maščobne obloge, se pojavlja pri ženskah s prekomerno telesno težo. Njihova koža je groba, suha in često prepletena s strijami.

Mehki celulit se, pred vsem zaradi oslabljenega tonusa kože in številnih nihanj v teži, večinoma pojavi pri ženskah srednjih let. Zanj so značilne lokalizirane maščobne obloge, ki se pojavijo predvsem na zgornjem in zadnjem delu stegen, pa tudi na področju zadnjice. S tem tipom celulita se borijo tudi ženske, ki nimajo prevelike telesne teže.

Edemični celulit, kot posledica otežene cirkulacije krvi, do katere pride zaradi zbiranja odvečne tekočine, v glavnem nastaja po nogah. Ta vrsta celulita je boleča na otip, z leti pa se slabša.

Kako ukrepati?

Odstranjevanje pomarančne kože se prične s pitjem velike količine tekočin. Hidrirane kožne celice so namreč sveže in na nek način prenovljene,  poleg tega pa je voda tudi naravno čistilno sredstvo, saj iz telesa čisti strupe in odvečne maščobne celice. Priporočena dnevna količina je od 2 do 3 litre. Dodamo ji lahko tudi limonin sok, ki vsebuje vitamin C in je odličen za kožo.

Proti celulitu se borimo tudi s primernimi živili. Naša prehrana mora vsebovati veliko zelenjave in sadja, saj bomo tako preprečili nalaganje maščobnih blazinic. Velik vnos omega-3 maščobnih kislin, ki jih najdemo v olivah, oreščkih, divjem rižu, avokadu, ribah in olivnem olju, prispeva k zdravi, čvrsti in napeti koži. Kot je večini dobro znano, pa se je vsekakor vredno izogibati živilom, ki povzročajo pridobivanje odvečne telesne teže in povzročajo zadrževanje vode v telesu. Odsvetovana je vsa ocvrta hrana, hrana, ki vsebuje veliko soli, sladkorja ipd.

Primerna telesna aktivnost vsekakor vpliva na zmanjšanje maščobnih oblog. Priporoča se vadba z utežmi in aerobna vadba, ki pospeši srčni utrip. Tako vzpodbujeno, začne telo po določenem času energijo črpati iz maščobnih zalog, zaradi česar se “topi” tudi celulit. Celulita se lahko učinkovito znebimo, če se odločimo za tek, hojo ali plavanje, saj so to športne aktivnosti, ki stimulirajo cirkulacijo krvi in pretok limfe. Pomembno je, da se pri vadbi tudi dobro spotimo, saj bomo s tem iz telesa odplaknili različne strupe. Znojenje pospešuje tudi izgorevanje maščob.

V zadnjem času se med nasveti za odstranjevanje celulita pogosto pojavlja tudi izraz »suho ščetkanje«. Takšno ščetkanje pospeši cirkulacijo krvi in stimulira limfni sistem. Za ščetkanje, ki naj postane vsakodnevna rutina izberimo ščetko iz naravnih vlaken. Pričnemo pri stopalih in nadaljujemo navzgor, proti srcu. Posebno pozornost namenimo problematičnim predelom telesa.

Tudi kozmetična in farmacevtska industrija se zelo očitno in intenzivno posvečata vprašanju, kako se znebiti celulita na zadnjici, stegnih in trebuhu. V ta namen obstajajo različne kreme, tablete in čaji, ki pa dokazano, razen v izjemno redkih primerih, žal nimajo trajnega učinka.

Anticelulitna masaža

Masaža izjemno pripomore k odpravljanju celulita, saj pospešuje prekrvavitev, mikrocirkulacijo podkožnega tkiva in delovanje limfnega sistema. Poleg tega z njeno pomočjo zmehčamo celulitne vozle, kar olajša topljenje maščob, ki se tako lažje izločijo iz telesa.

 

V Wellness Clubu Sense nam predstavljajo revolucionarno napravo za masažo, ki odpravlja celulit z izjemnim učinkom in povsem realnimi rezultati.

Anticelulitna masaža nihajoče in rotacijsko deluje kot črpalka, ki loči celulit od odvečnih tekočin in odpadkov, hkrati pa obravnavanemu predelu kože takoj dovaja kisik, kar močno zgladi tkivo, deluje na drenažo limfe, povečuje celični metabolizem, drastično zmanjša zamaščenost in zagotavlja kompaktnost tkiva že po nekaj terapijah.

Tretma je popolnoma neinvaziven, saj ne povzroča poškodbe kapilar. Lahko se izvaja pri celulitu na stegnih, bokih, zadnjici ali trebuhu.

V Wellness centru Sense nam ponujajo tudi ročno anticelulitno masažo, ki celulit uspešno razbija, če pa se je lotimo sami, začnimo pri spodnjem delu nog in s krožnimi gibi potujmo navzgor ter pritiskajmo na kritična mesta. Zelo pomaga tudi gnetenje in rahlo ščipanje.