Kaj je celulit?

Celulit je pogost pojav, s katerim se vsaj enkrat v življenju ponavadi sreča vsaka ženska. Prepoznamo ga po tipičnem videzu pomarančne kože, saj vidno spremeni vezivno tkivo. V začetnih fazah ponavadi niti ni opazen, veliko pa lahko proti njemu storimo s preventivo in redno nego. Bolj trdovraten kot postane, težje se ga znebimo – zato se je nege najbolje lotiti čimprej.

 

Odstranjevanje celulita

 

Delimo ga lahko v 3 faze:

 

V prvi fazi je celulit še neopazen in na tej točki zelo pomagajo zelišča, hoja in raztezalne vaje.

V drugi fazi je opazen, ko stojimo. Pomembno je uživati čimveč nenasičenih maščob, aminokislin in antioksidantov ter lecitina.

V zadnji fazi, tipu 3, je celulit že zelo trdovraten in za izboljšanje zahteva prehrano z visoko vsebnostjo vode in vaje, s katerimi povečamo moč mišič, recimo pilates ali hojo v hrib.

 

V vseh fazah je zelo koristna tudi anticelulitna masaža. Zajema kombinacijo različnih učinkovitih tehnik, ki zmanjšajo kopičenje maščobnih tkiv v podkožju. Pogosto se pri masaži uporablja kompresivne mikrovibracijske tehnike, ki temeljijo na uporabi posebne računalniško vodene naprave, ki pomaga pri oblikovanju telesa. To vodi do bolj prekrvavljene, elastične in čvrste kože. Seveda pa se je treba problema celulita lotiti celostno. Za kar najboljše možne rezultate je dobro preučiti in morda spremeniti svoje obstoječe življenjske navade, še posebno prehrano in telesno aktivnost.

 

 

Holističen pristop je ključ do lepšega videza in zdravja naše kože.

 

Nastanek celulita

Gre za želatinasto snov, ki je sestavljena iz vode, maščob in odpadnih snovi. Nahaja se pod kožo in je bistveno bolj pogosta pri ženskah kot pri moških, saj imajo le-te drugačno kolagensko sestavo vlaken v podkožju.

 

 

Po nekaterih podatkih naj bi se s celulitom spopadalo okoli 80% žensk, pri čimer pa je treba vedeti, da so razlogi za nastanek ponavadi precej različni in tudi medsebojno povezani.

 

Mit je, da celulit prizadane le starejše ženske, saj se z njim pogosto soočajo že najstnice. Veliko vlogo igra na žalost dednost, pri čimer si ne moremo kaj dosti pomagati. Ženskam s postavo v obliki jabolka se celulit najpogosteje nabira na trebuhu in hrbtu, pri postavi v obliki hruške pa predvsem na stegnih in zadnjici. Drugi razlogi za nastanek vključujejo stres, telesno aktivnost (oziroma bolje rečeno, pomanjkanje le-te), nezdravo prehrano in hormonsko neravnovesje. Slaba cirkulacija krvi in nizka vrednost estrogena (sploh v menopavzi) znatno prispevata k slabšemu proizvajanju kolagena, kar vodi do nastanka celulita. Celulit je v povprečju bolj prisoten pri kadilcih, ljudeh s prekomerno telesno težo in tistih, ki opravljajo stoječe delo ali pa veliko sedijo. Prekomerno uživanje soli, ogljikovih hidratov in maščob prav tako prispeva k nastanku.

 

Odstranjevanje z masažo

Telesna aktivnost igra pomembno vlogo pri preprečevanju in odpravljanju celulita, prav tako pa pomaga anticelulitna masaža. V bistvu deluje na podoben način kot vadba, je pa še posebno koristna v kombinaciji z njo. Pospešuje krvni obtok in pretok limfe, razgrajuje maščobne blazinice, odstranjuje odpadne snovi, učvrsti telo, povečuje celični metabolizem in hkrati sprošča nastale vozle. Gre za popolnoma neinvaziven tretma, prvi učinki pa so vidni že po nekaj terapijah. Taka masaža poteka v smeri proti srcu, tako da maser ali maserka prične na področju, ki je od srca najbolj oddaljeno in z gibi nadaljuje proti njemu. Pri masaži se navadno uporablja gele ali aromatična olja. S tem se kožo dodatno neguje, nežni vonji olj pa poskrbijo še za boljše mentalno počutje in sprostitev. Pilingi prav tako pomagajo pri odstranjevanju odmrlih kožnih celic in na tak način pripomorejo k izboljšanemu videzu kože. 

 

Oglejte si kako poteka Endosphères terapija proti celulitu

 

 

Preventiva je ključ

Ključno za odstranjevanje celulita je, da se nege lotimo že v prvih fazah (ko še ni dokončno razvit) in da poskrbimo za zdrav življenjski slog, s katerim bomo preprečili nadaljni razvoj. Trdovratnejši celulit ne predstavlja zgolj estetske težave, temveč tudi težave z zdravjem: preoblikuje namreč strukturo kože in podkožja, poslabša krvni in limfni pretok ter tudi dotok kisika. Za odstranjevanje celulita je pomembna zdrava prehrana, ki vključuje majhen vnos maščob in ogljikovih hidratov, ter predvsem velike količine vode. Vodo lahko nadomestimo tudi z naravnim zelenim čajem, ki vsebuje številne antioksidante in pospešuje prenos maščob. Eksotično sadje (mango, grenivka, ananas) spodbuja tvorbo kolagena, medtem ko banane in paradižniki zaradi vsebnosti kalija preprečujejo zastajanje vode. Z redno telesno vadbo bomo izboljšali prekrvavitev in s potenjem izločili strupene strupe iz telesa. Odločimo se lahko za aerobiko, pilates ali plavanje. Telesna aktivnost bo še posebej učinkovita v kombinaciji s temeljito anticelulitno masažo, opravljeno pri izkušenih maserjih z večletnimi izkušnjami.